Den heliga familjen

Krönika i Var Med

När jag ser en julkrubba tänker jag ofta på min farmor Junis. Hennes föräldrar var dräng och piga på en gård i Tvååker, tills de flyttade som nybyggare till Grimeton. Med sig i flyttlasset hade de sin lilla dotter och husbonds bästa ko, som de fick låna tills de kommit på fötter på det nya stället. För mig är den heliga familjen i julkrubban dubbelexponerad med drängen och pigan och lilla Junis i stugan med jordgolv. Och husbonds bästa ko, bland herdar och får och vise män.

Den heliga familjen är inte den perfekta familjen. Josef och Maria får kämpa för att få sin tillvaro att gå ihop och för att hålla ihop som familj. I stallet ser vi ett nyfött barn, en ung ogift mor, och en man som inte är barnets far men som vill bli det. Deras familj är helig för att Gud är där, i det lilla barnet. Och för att de älskar varandra och tar hand om varandra.

Familjen blir inte helig genom att uppfylla normen för den lyckade familjen. Det behöver inte vara mamma-pappa-barn och villa med nyrenoverat kök. Det som gör familjen helig är att man trofast och kärleksfullt tar hand om varandra. Lite rörigt får det gärna vara. Och en öppen dörr för herdar och vise män. Då får nog änglarna bättre plats också.

”Detta är tecknet för er”, säger ängeln till herdarna, ”ni skall finna ett nyfött barn som är lindat och ligger i en krubba”. Ett fattigt, nyfött barn är tecknet på Guds närvaro och en glädje för hela folket. Saliga är vi om vi kan se Guds närvaro i det lilla barnet, i drängen och pigan, i den fattige tiggaren, i människor vi möter. Och i oss själva. Alla hör vi till den heliga familjen.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s