Insändare i Hallands Nyheter 20 december 2014
Kyrkorna i Varberg gläder sig åt att ett nytt fredsarrangemang ska hållas, och att vi från kommun, kyrkor och ideella föreningar kan samlas kring den viktiga frågan om fred och rättvisa.
Vi hoppas att den anda som genomsyrade fredsmötet 1915, samvetets, samtalets och samverkans anda även får råda under 2015 och framåt.
Den anda som utgick från Varbergsmötet är en inspirationskälla som nu 2015 kan styra oss mot ett aktivt handlande för fred.
Varifrån kom den andan? Ett svar kan vara: från människor som manade av sina samveten blickade ut, såg situationer i omgivningen som krävde handling till att göra något. Detsamma måste gälla i dag. Vi behöver också bedöma situationer i omgivningen, följa samvetets röst och göra något tillsammans.
Bland det vi kan göra för freden i världen skulle kunna vara att Varberg under året kunde få en fairtradecity-diplomering! Det vore ett konkret mål som skulle kunna göra skillnad.
Kyrkan i Varberg bidrog i hög grad till fredskonferensen 1915, och gav en påminnelse om att sann fred mellan människor är en gåva från Gud som skapat världsalltet och mänskligheten.
Mötet 1915 gav genklang långt ut i världen, och det önskar vi att även detta fredsår i Varberg ska göra. 1915 samlades deltagarna i fredskongressen till söndagsgudstjänst. På samma sätt kan vi i vår tid samlas till gudstjänst i våra kyrkor där vi får påminnas om fridens ande som utgår från ”Fridsfursten” Kristus, så att varje gudstjänst kan bidra till fred.
Välkomna till kyrkorna i Varberg!
Fredrik Ivarsson, kyrkoherde i Varbergs församling
Ola Olofsson, pastor/föreståndare i Pingstkyrkan Varberg
Per-Göran Gniste, kåransvarig i Frälsningsarmén Varberg
Margareta Fhager, pastor i Håstenskyrkan Varberg
Björn Göransson, präst i Katolska kyrkan Varberg