Fredsåret 2015

Insändare i Hallands Nyheter 20 december 2014

Kyrkorna i Varberg gläder sig åt att ett nytt fredsarrangemang ska hållas, och att vi från kommun, kyrkor och ideella föreningar kan samlas kring den viktiga frågan om fred och rättvisa.

Vi hoppas att den anda som genomsyrade fredsmötet 1915, samvetets, samtalets och samverkans anda även får råda under 2015 och framåt.

Den anda som utgick från Varbergsmötet är en inspirationskälla som nu 2015 kan styra oss mot ett aktivt handlande för fred.

Varifrån kom den andan? Ett svar kan vara: från människor som manade av sina samveten blickade ut, såg situationer i omgivningen som krävde handling till att göra något. Detsamma måste gälla i dag. Vi behöver också bedöma situationer i omgivningen, följa samvetets röst och göra något tillsammans.

Bland det vi kan göra för freden i världen skulle kunna vara att Varberg under året kunde få en fairtradecity-diplomering! Det vore ett konkret mål som skulle kunna göra skillnad.

Kyrkan i Varberg bidrog i hög grad till fredskonferensen 1915, och gav en påminnelse om att sann fred mellan människor är en gåva från Gud som skapat världsalltet och mänskligheten.

Mötet 1915 gav genklang långt ut i världen, och det önskar vi att även detta fredsår i Varberg ska göra. 1915 samlades deltagarna i fredskongressen till söndagsgudstjänst. På samma sätt kan vi i vår tid samlas till gudstjänst i våra kyrkor där vi får påminnas om fridens ande som utgår från ”Fridsfursten” Kristus, så att varje gudstjänst kan bidra till fred.

Välkomna till kyrkorna i Varberg!

Fredrik Ivarsson, kyrkoherde i Varbergs församling

Ola Olofsson, pastor/föreståndare i Pingstkyrkan Varberg

Per-Göran Gniste, kåransvarig i Frälsningsarmén Varberg

Margareta Fhager, pastor i Håstenskyrkan Varberg

Björn Göransson, präst i Katolska kyrkan Varberg

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s