Rökelse och myrra

Predikan vid julnattsmässan i Varbergs kyrka 24 december 2014

Julen handlar mycket om dofter. Julen doftar julgran och tända ljus, apelsin och nejlika, saffran, ingefära och kardemumma, skinka och Janssons frestelse, risgrynsgröt och kanel. Bland alla de här dofterna står julkrubban och bidrar till julstämningen. Om jag blundar och tänker på julkrubban vi hade när jag var liten, så minns jag doften av stearin och pepparkaka och enris.

Men om jag öppnar ögonen och tänker på en riktig krubba i ett riktigt stall, så är det helt andra dofter som kommer för mig. Josef och Maria får bo bland djuren, för det finns inte plats för dem någon annanstans. Här luktar det halm och hö, damm och fukt och kanske lite mögel. Och framför allt luktar det kreatur och gödsel.

För oss är det inte värdigt att någon skulle behöva bo så. Det är svårt att föreställa sig hur det skulle vara om någon tvingades att föda barn under sådana omständigheter. Det är ett under i sig att både Maria och hennes barn överlever. Alla Guds änglar måste ha vakat över dem.

När änglarna är färdiga i stallet på julnatten ger de sig iväg och letar upp en grupp herdar. Det är också ett hårt liv, att vara herde. Visserligen får de frisk luft, men de måste vara ute i ur och skur. Jämfört med dofterna i stallet luktar nog herdarna lite fränare av får och getter och vått ylle.

Det finns en anledning till att herdarna vaktar djuren även på natten. De är beredda att försvara sina djur med vapen i hand, mot rovdjur och banditer. Herdar måste alltid vara på sin vakt, annars kan de bli av med allt de äger. Därför är herdar kända för att vara tuffa och stridbara. Tänk på herdepojken David som inte tvekar att kämpa mot jätten Goliat!

Men när änglarna kommer och berättar om fred på jorden och ett barn som blivit fött, då lämnar herdarna sina djur och skyndar in till Betlehem. Barnet i krubban kan få herde-hjärtan att mjukna. Måtte Jesusbarnet få röra vid våra hjärtan på samma sätt, så att även vi kan lämna våra försvarspositioner.

Var inte rädda, säger ängeln till herdarna. Jag bär bud till er om en stor glädje, en glädje för hela folket. Och detta är tecknet för er: ni skall finna ett nyfött barn som är lindat och ligger i en krubba. Tecknet på glädje och frälsning och fred är ett nyfött barn i en krubba. Ett fattigt och utsatt barn är platsen för Guds närvaro på jorden. Ett barn som luktar mjölk och blod och stall. Kanske är det nyfödda Jesusbarnet den svagaste människan på jorden just då. Dit ska herdarna gå, för där finns Gud.

Änglarna sjunger i julnatten om fred på jorden och glädje för alla människor. Änglasången fortsätter genom alla tider, och i natt sjunger änglarna för oss och kallar oss att ta emot Guds son som föds i ett stall. Julens budskap är att Gud finns närvarande hos oss människor. Den heliga doften av rökelse och myrra är starkare än alla andra dofter, och den kan slå igenom när vi minst anar det. Guds närvaro ger oss glädje och frid när vi som mest behöver det.

Gud är oss nära bland saffran och julgran och kanel. Men allra närmast är Gud hos de svaga och utsatta, hos dem som inte får plats i härbärget. Om julens glädje ska bli en glädje för hela folket, måste den nå även dem som bor i stall och husvagnar, trappuppgångar och flyktingläger.

Julkrubban får stå här i kyrkan och i våra hem inte bara för julstämningens skull, utan också som en utmaning till oss att söka Gud hos de hemlösa och fattiga. Och som en inbjudan att ta emot Gud i det som är vår fattigdom och hemlöshet. Gud finns i det svaga livet – hos min medmänniska och hos mig själv.

Julens dofter måste få blandas. Lukten av stall och fattigdom får blandas med doften av pepparkaka och julmat och tända ljus. Då doftar julen som den ska. Då doftar den rökelse och myrra.

Detta inlägg publicerades i Predikan. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s