Att ta texten på fullständigt allvar

Igår såg jag SCUM-manifestet på Hallands teater. En och en halv timmes monolog som iscensätter Valery Solanas radikalfeministiska manifest från 1968. I kort sammandrag handlar texten om kvinnornas frigörelse genom att männen utplånas. Men texten rymmer betydligt mer nyanser och humor än vad en sådan sammanfattning antyder.

Vid panelsamtalet efteråt säger skådespelaren, Andrea Edwards, att hon tar texten på fullständigt allvar, även om hon inte tolkar den bokstavligt. Precis så, tänker jag. Precis så är det att vara trogen mot bibeltexter som ibland handlar om att de onda ska utplånas. Att vara trogen mot Skriften innebär att ta texten på fullständigt allvar, även när det inte går att ta den bokstavligt.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s