Seendets Gud

Berättelsen om Hagar i 1 Mos 16 är både ryslig och hoppfull. Hagar är slav, så hennes kropp och hennes liv tillhör inte henne själv. Hon är utlämnad åt sin ägares godtycke. Sara och Abraham behandlar henne nog rättvist enligt de normer som rådde i deras samhälle. Men utifrån våra värderingar utsätter de henne för en serie av grova övergrepp.

När Hagar får nog och flyr ut i öknen, gravid med Abrahams barn, får hon möta Guds ängel. Ängeln lyssnar på henne och visar medkänsla med henne. Kanske är det första gången någonsin som Hagar blir bemött som en människa och inte som en slav. Ängeln säger att Gud har hört hennes klagan. Gud ger Hagar samma löfte som Abraham och Sara har fått, att hon ska bli stammoder till ett talrikt folk som ingen kan räkna.

I Bibeln ger Gud ofta namn åt människor, för att säga något om deras identitet. Men Hagar är en av de få som ger namn åt Gud. ”Du är Seendets Gud”, säger hon. Hon har fått se Gud. Och Gud har sett henne i hennes nöd.

Hagar återvänder till Sara och Abraham och sitt liv som slav. Trots allt har hon det bättre där än ute i öknen. Och nu har hon en ny värdighet som de inte kan ta ifrån henne. Hon har lärt känna Seendets Gud. Och hon har hopp för sin framtid.

Tre tusen år gamla bibeltexter bär på värderingar som skär sig mot våra. Samtidigt är det fascinerande att en berättelse i Bibeln kan ta ställning för en egyptisk slavflicka som varit uppstudsig mot patriarken och hans hustru. Hagars möte med Gud kan inspirera vår tro och ge oss frimodighet att ge Gud namn som svarar mot vår erfarenhet.

Samtidigt vet vi att alltför många människor idag har det som Hagar. Kan även de få erfara att Seendets Gud är med dem och står på deras sida? Kan den som lever så utsatt finna värdighet och hopp? Jag vet inte. Men jag hoppas det och ber om det. Herre, förbarma dig.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s