Kyrkklockorna ringer för medmänsklighet

Tal vid manifestation mot nazism 3 maj 2015

Vi är samlade mot nazism. Det innebär att vi är samlade för medmänsklighet och alla människors lika värde. Jag tror att det bästa sättet att arbeta mot nazism, är att arbeta för medmänsklighet. Det kan vi alla göra. Varje gång vi möter någon som är annorlunda än vi själva, och vi möter den människan med medmänsklighet och respekt, då gör vi det viktigaste arbetet mot nazism. För medmänsklighet är det enda botemedlet mot motmänsklighet.

Särskilt kan vi behöva välkomna dem som ibland blir måltavlor för hat och förakt, så det blir tydligt att allas lika värde verkligen gäller alla. Jag tänker till exempel på judar och muslimer, på romer och homosexuella. Vi får hjälpas åt att se till att judar och muslimer är välkomna här i Varberg, utan att behöva vara rädda för att visa vem de är. Vi får hjälpas åt att se till att romer är välkomna och respekterade, även om en del av dem skulle vara fattiga. Vi får hjälpas åt att se till att homosexuella och transpersoner ska kunna vara öppna med sin identitet, sin kärlek och sin familj, både i samhället och i kyrkan.

Det händer enstaka gånger att kyrkklockor ringer mot något, som i Jönköping för ett år sedan när nazisterna marscherade. Men alltid ringer kyrkklockorna för något. Jag vill att ni ska veta att varje gång våra kyrkklockor ringer här i Varberg, så ringer de för medmänsklighet och allas lika värde. För det hör till kärnan i det kristna budskapet, att alla människor är lika inför Gud, att varje människa är dyrbar och skapad till Guds avbild, att vi ska behandla varje människa som vår syster och bror. Jag hoppas att den klangen ska kunna höras av alla, oavsett tro.

Tänk på det nästa gång du hör klockorna ringa, att de ringer för medmänsklighet och allas lika värde!

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s