Kärlekens och medkänslans rike

Predikan i Varbergs kyrka 29 november 2015

Idag tänder vi det första adventsljuset. När vintermörkret sänker sig över oss, då behöver vi ljuset desto mer. Det finns så mycket mörker i vår värld, och det finns mörker i våra liv. Men vi kan inte fly undan mörkret. Vi får tända ljus i stället. Vi får ta emot ljuset som kommer till oss på första advent.

Vi är nog många som har firat första advent många gånger förr. Då vet vi ungefär vad vi har att vänta oss. Vi känner igen psalmerna och sångerna. Vi känner igen berättelsen om Jesus som rider in i Jerusalem på en åsna, och vi vet ungefär vad prästen ska säga i predikan. Igenkännandet är en trygghet. Första advent ger oss ljus i mörkret för att vi känner igen oss och vet att vi hör ihop med de generationer som gått före oss. Samtidigt är första advent alltid ett nytt nådens år. Ljuset lyser på nytt i vårt mörker. Just där vi är nu lyser ljuset in i våra hjärtan.

Jag vet inte hur det är för dig. Men för mig känns det som att det är mörkare än vanligt i vår värld. Krigen fortsätter i Syrien och Irak, i Ukraina och Kongo och Afghanistan, och det syns ingen lösning. Terrordåden i Paris gör att våldet kryper närmare oss själva. Det är precis lika illa att människor dödas på andra håll i världen. Men vi berörs starkare när våldet kommer närmare. Och så har vi flyktingarna som knackar på vår dörr. De gör det tydligt vad kriget innebär för vanliga människor. Några har vi tagit emot i Sverige och i Europa, men många fler behöver en tillflykt.

På första advent får vi ta emot Jesus som vår kung. Vi får ta emot Världens ljus och låta honom lysa upp vårt mörker. Jesus är en annorlunda kung. Det är därför vi fortfarande firar honom, två tusen år senare. Han kommer utan vapen och utan makt och rikedomar. Men han kommer med kärlek och sanning, och därför är han vår kung också idag.

Några dagar efter att folket ropat hosianna, blir Jesus gripen och dömd till döden. När han står inför sin domare Pontius Pilatus, säger Jesus att hans rike inte hör till denna världen. Om mitt rike hörde till denna världen hade mina följeslagare kämpat för att jag inte skulle bli utlämnad. Men nu är mitt rike av annat slag. Det är alltså våldet som är skillnaden. Jesus har lärjungar men ingen armé.

De vanliga rikena, de bygger på makt och våld. Men det rike som Jesus kommer med, det bygger på kärlek och medkänsla. Då finns det ingen plats för våld och hat. De riken som bygger på makt och våld, de går under efter ett tag. Men kärlekens och medkänslans rike, det är evigt. Därför firar vi fortfarande Jesus som vår kung, långt efter att Pilatus och romarriket blivit till stoft och aska. Kärleken och medkänslan kan slås till marken gång på gång. Men den kan inte besegras, den uppstår alltid på nytt.

Budskapet på första advent är: Ta mot honom som din kung! Ta emot kärlekens och medkänslans rike! Ta emot Världens ljus och låt det lysa för dig!

Snart ska kören sjunga: ”Nu väntar hela jorden på ett under… Förvandla det förbrända och det tomma! Låt kärleken och glädjen åter blomma!” När vi tar emot Världens ljus kan undret ske att mörkret försvinner.

Jesus har gjort sig till ett med de utsatta och de förtrampade, med alla som på olika sätt lever i mörker. Vad ni har gjort för någon av dessa minsta som är mina bröder, det har ni gjort för mig, säger han. Därmed finns han alltid mitt ibland oss. När vi tar emot den människa som behöver oss, då tar vi emot Världens ljus.

Vi får ta emot Jesus i vårt hjärta. Vi får lyssna till hans röst som säger att Gud älskar dig och varje människa. Kärlekens och medkänslans rike finns mitt ibland oss. Ljuset lyser för oss, och mörkret har inte fått makt över det.

Gud, välsigna vår längtan efter kärlek och sanning. Lys upp vårt mörker och ta oss i din tjänst. Amen.

Detta inlägg publicerades i Predikan. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s