Kungabarn

Predikan vid julotta i Varbergs kyrka 25 december 2015

På julnatten går vi till stallet i Betlehem. Vi är herdar som varit ute om natten med våra får. Kallt och ruggigt har det varit och vi luktar inte så gott. Men det gör inget, för det är ett stall vi kommer till. Vi är välkomna precis som vi är.

Stallet är trångt och mörkt och smutsigt. Men det är i alla fall ett tak över huvudet och ett skydd för vinden. Och där finns barnet. Precis som ängeln sade, så finns där ett alldeles nyfött barn som ligger i en krubba. Mamman har bäddat med hö och svept in den lille pojken i tyg så han ska ligga mjukt. Vi hälsar på mamman och pappan, men vi ser dem knappt. Barnet drar våra blickar till sig, så som nyfödda barn gör.

Varje barn som föds är ett mirakel. Men det här barnet är ett dubbelt mirakel, om vi ska tro vad ängeln sade till oss. Det här lilla barnet är kungen vi väntat på. Han är världens herre och frälsare, Guds egen son. Det går inte att se att det är så. Barnet i krubban är ett alldeles vanligt barn, med fattiga och enkla föräldrar. Men i vårt hjärta vet vi att ängeln talar sanning. Så vi faller på knä för vår kung och lovar honom vår lydnad.

Det är en revolution som börjar i stallet på julnatten, en kärlekens och medkänslans revolution. För saker vänds upp och ner när vi tar emot Jesusbarnet som vår kung. Vi ändrar vår syn på vad som är viktigt och värdefullt och vad som är världens centrum. Mestadels är det en ganska stillsam och tystlåten revolution. Men den har förändrat vår värld och den pågår än idag, två tusen år senare.

Det som ängeln säger om barnet i krubban, det brukade man säga om kejsaren. Det var kejsar Augustus som var världens frälsare. Det visste alla. Augustus var världens herre, för han hade besegrat sina fiender och tagit kontrollen över hela Romarriket. Kejsarens makt garanterade freden, därför skulle han hyllas som frälsare och välgörare.

När Augustus bestämmer att hela världen ska skattskrivas, då blir det så. Josef och Maria får bege sig till Betlehem, och därför föds Jesusbarnet i ett stall. När vi herdar kommer dit och böjer knä för barnet, då gör vi uppror mot kejsaren. Vi bekänner en annan herre och frälsare än Augustus. Vi bekänner en annan Gud än kejsarens gud.

Barnet i Betlehem är en kung som bryr sig om vanliga människor. En Gud som kommer oss nära, var och en. Det heliga finns inte långt borta, i kejsarens palats, utan just här i stallet, där vi är. Världens centrum finns hos enkla människor, hos dig och mig, och hos den medmänniska som behöver oss. När änglarna sjunger om fred på jorden, då menar de inte kejsarens fred, som bygger på makt och våld. Änglarna sjunger om Jesusbarnets fred, som bygger på kärlek och medkänsla.

Gud väljer sida genom att födas i ett stall. Det är här hos oss som Gud vill vara, särskilt när vi hamnat utanför och det inte finns plats för oss i härbärget. Änglarna bjuder in alla människor att glädjas över Jesusbarnets födelse. Men först vänder sig änglarna till dem som är ute i mörkret, till herdarna som vakar i natten. Gud väljer sida för dem som är i mörkret och för dem som hamnat utanför. Det är bara så som julens budskap kan bli en glädje för hela folket.

Stallet i Betlehem är den första kristna kyrkan. När herdarna samlas kring barnet i krubban, då samlas de i bön inför honom som är Guds kärleksfulla närvaro i världen. Sedan går de ut i natten igen, för att sprida budskapet om ljus i mörkret och fred på jorden.

Idag, på juldagen, får Varbergs kyrka vara vårt stall. Här får vi möta Världens ljus och ta emot Jesusbarnet som vår kung. Sedan får vi gå ut igen med barnet i vårt hjärta. Vi får vara herdar som vakar i mörkret, som lyssnar till änglar och ser Guds närvaro i det vanliga och enkla. Barnet i Betlehem är vår kung och revolutionen har bara börjat.

Detta inlägg publicerades i Predikan. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s