Nationaldagen

Tal vid flagghissningen på Varbergs torg 6 juni 2016

Vi har hissat den svenska flaggan, som vi brukar göra på nationaldagen. Det är en vacker flagga – det gula och blåa passar bra mot himlen och solen. Korset på flaggan är förstås ett kors, en kristen symbol. Den gula och blåa färgen kan komma från folkungaätten eller från Albrekt av Mecklenburg. Gult och blått är också jungfru Marias färger, så kanske är det därifrån våra nationalfärger kommer från början.

Flaggan har vi kvar sedan 1500-talet, den står för tradition och kontinuitet. Men vi som står här under flaggan, vi har förändrats. Vi har gått från kungligt envälde och kristet enhetssamhälle till mångfald och demokrati. Det finns ingen väg tillbaka, vi kan bara gå framåt i tiden. Tillsammans får vi bygga ett gott samhälle för alla människor i landet. Vad som är ett gott samhälle, det kan vi ha olika åsikter om. Det är en del av vår demokrati att vi har olika åsikter. Men det ska vara ett gott samhälle för alla, annars är det inget samhälle alls.

Sverige är ett litet land, så vi kan inte vara oss själva nog. På många sätt deltar vi i det som händer i världen omkring oss. Ett exempel är Elisabeth Hesselblad som helgonförklarades igår i Vatikanen i Rom. Det händer inte så ofta att en svensk får den hedersbetygelsen. Förra gången det hände var 1391, då den heliga Birgitta helgonförklarades. Elisabeth Hesselblad är inte så känd i Sverige eftersom hon levde större delen av sitt liv i USA och Italien. I den katolska världen är hon känd för att hon gav en nystart åt birgittinerna, klosterrörelsen som den heliga Birgitta startade. Elisabeth Hesselblad är också känd för att hon gömde judar undan nazisterna, och har fått den israeliska utmärkelsen ”Rättfärdig bland folken”. Som svenskar kan vi vara stolta över Elisabeth Hesselblad.

Vi kan också vara stolta över det svenska fotbollslandslaget. De förbereder sig nu för att spela EM i Frankrike. Efter matchen igår kan vi känna att det finns hopp om en rolig fotbollssommar. En av spelarna i laget är Emir Kujovic, allsvenskans skyttekung. Han är också praktiserande muslim, så egentligen vill han fira fastemånaden Ramadan som inleds idag. Men Kujovic skjuter upp fastan för egen del, för först ska han representera Sverige i fotbolls-EM.

Idag får vi fira att Sverige är ett gott och vackert land. Tillsammans får vi hjälpas åt att göra Sverige till ett ännu bättre land för alla invånare, vare sig vi lever med en kristen tro, någon annan tro, eller ingen tro alls. Vi får bli stilla en stund och be för vårt land, eller tänka på vad vi önskar oss för Sverige.

Gud, välsigna vårt vackra land, välsigna dess underbara mångfald av människor, kulturer och språk. Låt oss bli ett land rikt på skratt och glädje, rättvisa och försoning, medmänsklighet, omsorg och generositet. Amen.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s