Herren behöver dig

Predikan i Varbergs kyrka på första söndagen i advent 27 november 2016

”Herren behöver dem, men han skall strax skicka tillbaka dem.” Filippos känner sig lite besvärad när han säger det, för han hör att det inte låter helt övertygande. Varför skulle någon låna ut sina åsnor till vilt främmande människor? Men mannen som äger åsnorna blir nyfiken. ”Vem är den där herren du pratar om? Och vad ska han ha mina åsnor till?” Filippos förklarar att det är Jesus från Nasaret som behöver åsnorna till sitt triumftåg. Nu ska det uppfyllas som profeten Sakarja har skrivit, att kungen kommer till Jerusalem på en åsna, för att göra slut på alla krig och förkunna fred för folken.

Filippos känner fortfarande att det inte låter riktigt vattentätt. Men till hans förvåning lånar mannen ut sina åsnor. ”Fred på jorden vet jag inget om”, säger han. ”Men Jesus har jag hört talas om. Han hjälper människor med det de behöver. Kan jag hjälpa honom så gör jag gärna det.”

Så Filippos och hans vän får låna åsnorna. De tar med åsnan och fölet till Jesus och lägger sina mantlar på dem. Därmed har vi två åsnor som står beredda för triumftåg, en stor och en liten. Att Jesus behöver en åsna, det förstår vi. När Jesus rider in i Jerusalem på en åsna, då kan folket ta emot honom som den kung som profeten talat om. Jesus är fredskungen som kommer ridande på en åsna i stället för på en stridshäst. Åsnan har en symbolfunktion.

Men fölet, vad ska Jesus ha det till? Ett åsneföl går ju inte att rida på. Varför behöver Jesus två åsnor? Det förklarar han inte, så vi får gissa. Kanske kände sig åsnemamman tryggare i folkvimlet om hon hade fölet med sig. Kanske ville Jesus inte skilja dem åt, för både stoet och fölet är gladare om de får vara tillsammans. Eller kanske ville Jesus bara få klappa åsnefölets mjuka päls. Det kan man behöva när man just ska skriva under sin egen dödsdom – för det är ju det det innebär att rida in i Jerusalem och göra anspråk på att vara kung. Det är ett uppror som kommer att slås ner. Snart ska det slås spikar genom Jesu händer. Då kan han behöva använda sina händer till att klappa ett litet åsneföl.

Folket jublar när Jesus kommer med sina åsnor. De lägger kvistar och mantlar på marken och ropar Hosianna. De förstår säkert att Jesus inte har någon chans att ta makten i Jerusalem. Det går inte att besegra romarriket med två åsnor och tolv obeväpnade lärjungar. Men folket jublar ändå, för Jesus kommer med en annan makt än den som
romarna har. Jesus tar inte makten – han gör om den. Jesus har inte våldets makt – men han har kärlekens makt. Han har inte kärnvapenkoderna – men han har ett litet åsneföl. Han har tolv trashankar från Galileen. Och han har dig och mig.

När folket i Jerusalem tar emot Jesus som sin kung, och när vi tar emot honom idag, då hyllar vi honom för att han har en annan makt än våldets makt. Jesus har den makt som kommer inifrån, från hjärtat. Jesus förkunnar fred för folken, för våldets makt kan aldrig skapa någon fred som består. Men om Jesu makt får råda, när hans makt får råda, då blir det fred.

Kärleken är sårbar. Den kan slås ner, så som Jesus slogs ner och dödades. Men det går inte att besegra kärleken. Den uppstår alltid på nytt, så som Jesus uppstod. Pontius Pilatus är död, Herodes Antipas är död och kejsar Tiberius är död. Men Jesus lever och idag hyllar vi honom som vår kung.

Jesus är en kung som behöver ett litet åsneföl. Han behöver inga arméer, men han behöver dig och mig. Han behöver dig som är liten och svag. Han behöver dig som har svårt att gå. Han behöver dig som har sorg. Han behöver dig som har misslyckats och inte vet hur du ska börja om igen. Han behöver dig som är framgångsrik och respekterad men när som helst kan falla. Han behöver dig som biter ihop för att orka. Han behöver dig som kämpar för livet. Han behöver dig.

Detta inlägg publicerades i Predikan. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s