Välsignat är det barn du bär inom dig

Predikan i Sollyckans kyrka 18 december 2018

Välsignat är det barn du bär inom dig, säger Elisabet till Maria. Eller säger det gör hon inte – hon ropar det med hög röst. Maria har bara varit gravid i några dagar och kanske inte sagt det till någon än. Men Elisabet ropar ut hennes hemlighet så att alla kan höra. Oftast väntar vi lite med att berätta att vi väntar barn. Det finns så mycket som kan gå fel. Vi vill vänta lite, tills det känns säkert. Tills vi tänkt ut hur vi ska säga det. Men Elisabet tänker inte så. Det här är goda nyheter. Det ska ropas ut så fort som möjligt.

Maria är välsignad och Gud är med henne. Men det innebär inte att allt är enkelt och glamoröst. Hon är ung och ogift och väntar barn, i en hederskultur där det är en skam för hela hennes familj att hon hamnat i den här situationen. Det finns mycket hon skulle kunna vara orolig för. Vad ska hennes föräldrar säga? Ska de acceptera att hon väntar barn? Vad ska Josef säga? Kommer han att stanna kvar hos henne? Hur ska det gå med graviditeten? Ska hon och barnet överleva? Hur ska det gå för hennes barn? Hur ska hon ha råd med mat och kläder och allt annat?

Maria är välsignad, men livet är ändå en kamp. Så är det att vara människa. Vi är alla välsignade och Gud är med oss. Men livet blir inte bara enkelt för det. Det som ska göras måste göras och räkningarna ska betalas. Men ibland bryter välsignelsen igenom och blir synlig för oss. Ibland blir Guds närvaro påtaglig och verklig. Och hela tiden är vi burna av Guds nåd, vare sig vi tänker på det eller inte.

Välsignat är det barn du bär inom dig, säger Elisabet. Barnet som Maria väntar är ett alldeles särskilt barn, Guds egen son. Genom honom är Gud närvarande hos Maria och hos var och en av oss. Gud har tagit plats i det mänskliga, i det vardagliga och i det allra mest utsatta. Gud är här hos oss, eftersom Gud var där hos Maria.

Vad betyder det att Gud blir människa? Det betyder många saker. En sak det betyder är att vi är släkt med Gud. Gud är en av oss, en människa. Vi är släkt med Maria, och därmed är vi släkt med hennes son. I varje cell av vår kropp har vi DNA som liknar det som finns hos Jesus från Nasaret. Mäniskosläktet är sammanvävt av ett biologiskt släktskap, och Gud själv har blivit en del av den väven. Vi hör samman med Gud, både andligt och biologiskt.

Vi är skapade till Guds avbild, därför bär vi på Guds fingeravtryck. Vi är bröder och systrar till Guds son, därför hör vi till Guds familj. Och i varje ögonblick tar vi emot vårt liv och vår ande från Guds heliga Ande.

Välsignat är det barn du bär inom dig. De orden skulle kunna sägas till var och en av oss. Vi har alla ett inre barn, som är känsligt och sårbart. Vi bär alla på det barn vi en gång var, och som vi fortfarande är, innerst inne. Vi bär på ett barn som längtar efter bekräftelse och kärlek. Vi bär på ett barn som ibland blivit sviket och försummat. Vi bär på sår som behöver bli helade.

Ofta vill vi dölja det här inre barnet och vara helt och hållet vuxna och kompetenta. Men barnet försvinner inte för att vi förnekar det. I stället kommer vi att agera barnsligt och omoget, utan att vi förstår att det är det vi gör. Om vi ser vårt inre barn och känns vid det, då kan vi lättare bli hela människor. Hela människor, som är både mogna och sårbara. Heliga människor, som kan hela andras sår.

Välsignat är det barn du bär inom dig. Det lilla barnet är lika mycket Guds avbild som den vuxna människan. Så som Jesusbarnet är heligt och välsignat, så är också vi heliga och välsignade redan som barn. Eller framför allt som barn. Inför Gud får vi vara helt öppna med vår svaghet och vår sårbarhet. Gud älskar oss inte för att vi är vuxna och kompetenta. Tvärtom uppmanar Jesus oss att mer vara som barn. När vi är öppna och sårbara har vi lättare för att ta emot Gud. Vårt inre barn är välsignat, för i vår svaghet och sårbarhet kan vi möta Gud.

Välsignat är det barn du bär inom dig. Julens budskap är att Gud föds i vår värld som ett litet barn. Gud föds i stallet i Betlehem, av Maria som sagt ja till att ta emot Guds son. Därför är Gud ett med vår mänsklighet, ett med vår svaghet och sårbarhet och utsatthet. Gud vill födas också i våra liv, om vi säger ja och låter det ske. Vi får ta emot Jesusbarnet i vårt hjärta och bära på Guds välsignelse, som Maria.

När vi firar jul så firar vi inte bara vad som hände i Betlehem för länge sedan. Vi firar att Gud kommer till oss idag. Vi firar att Gud föds och tar sin boning hos oss. Vi får ta emot Jesusbarnet, var och en av oss. Därför är du välsignad, och välsignat är det barn du bär inom dig.

Detta inlägg publicerades i Predikan. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s