Tecken och under

Predikan i Varbergs kyrka 22 januari 2017

Herre, kom innan mitt barn dör. Den här pappans vädjan skär igenom två tusen år och träffar mig i hjärtat. Herre, kom innan mitt barn dör. Mannen som sökt upp Jesus hör till eliten i det galileiska samhället. Han är en ämbetsman i kunglig tjänst som har tjänare och stort hushåll. Men trots sina fina kläder står han naken med sin vädjan. Det finns inget mer han kan göra, han kan bara be.

Jesus gör inte som mannen säger, för han är ingen springpojke. Han följer inte med honom hem till Kafarnaum. Kanske finns det inte tid för det heller – pojken måste få hjälp genast. Gå hem, säger Jesus. Din son lever. Mannen nöjer sig med det och går iväg. Eller springer, skulle jag tro att han gör. Det finns inte tid för värdighet. Han har gripit det sista halmstrået och nu skyndar han hem. Ska pojken leva eller ska han dö? Hur som helst måste pappan vara där med sin son. Men det är långt hem så han hinner inte fram innan det blir mörkt. Han måste övernatta och fortsätta nästa dag. Vi kan tänka oss lättnaden när han möter tjänarna som säger att pojken lever.

Trots avståndet i tid och kultur kan vi förstå den här pappans känslor. Han är en människa som vi, som älskar sitt barn och står förtvivlad och hjälplös inför sin pojkes svåra sjukdom. Men hur ska vi förstå att Jesus först verkar svara så avvisande? Om ni inte får se tecken och under, så tror ni inte. Vad menar Jesus med det? Kanske är det riktat mer till oss än till pappan. Kanske är det inte kritik utan ett konstaterande. Att tro handlar om att se tecken och under. Livet är fullt av tecken och under, varje dag. Men om vi bara tar allting för givet, då missar vi livets djupdimension. Med trons ögon ser vi tecken, som bär på mening. Tecken på att Gud vill oss väl och att vårt liv har en mening som är större än vi själva. Med trons ögon ser vi under, som vi tar emot med förundran och tacksamhet. När vi ser tecken och under blir livet fullt av mening och förundran.

Det stora tecknet och undret i den här berättelsen är att pojken blir frisk. Men det behövs en hel serie med tecken och under för att pappan ska komma till tro, och förstå det som händer i ljuset av sin tro. Tron väcks och växer gradvis. Först är det någon som säger till honom att Jesus kanske kan hjälpa honom. Det är ett tecken som pappan fäster sådan tro till att han söker upp Jesus och kommer med sin bön till honom. Han kallar Jesus för ”Herre”. Redan det är en trosbekännelse. Det är samma bön som vi ber i vår gudstjänst varje söndag: Herre, förbarma dig. 

Den bönen gör pappan mottaglig för nästa tecken, att Jesus möter hans blick och säger: Gå hem, din son lever. Och undret sker att pappan tror på det som Jesus säger. Han griper sitt halmstrå av tro och skyndar hem. När han möter sina tjänare får han nästa tecken. Pojken lever. Och febern lämnade honom just vid den tid då Jesus sa att han skulle leva. Då kommer pappan till tro, står det. Kanske är det då han förstår att han kommit till tro. Men tron har vuxit fram steg för steg. Tron har vuxit genom att han sett tecken och under i sitt liv, och att de trådarna har vävts samman med mötet med Jesus.

Det här är en berättelse med ett lyckligt slut. Ofta är det så i våra liv också. Det som vi var oroliga för, det ordnar sig. Barnet som var sjukt blir friskt igen. I vårt samhälle är vi på många sätt lyckligt lottade. Till exempel har vi sjukvård som ofta kan hjälpa oss. Vi behöver inte söka upp profeter och undergörare. Men i grunden är vi rätt lika mannen i dagens evangelium. Vårt känsloliv och våra behov är de samma. Vi behöver vända oss till någon med vår bön. Vi behöver en tro som bär i svårigheterna. Att tro innebär inte att veta allt och förstå allt. Att tro innebär att stå naken inför Gud med vår längtan och vår nöd.

Ofta ordnar det sig för oss. Det vi oroade oss för, det blev inte så farligt. Men ibland ordnar det sig inte. Vårt barn blir inte friskt igen. Vad innebär det då att tro på Gud? Tron är väldigt personlig, så jag kan inte säga hur det är för alla. Men jag kan säga hur det är för mig. För mig innebär tron att det finns en famn att falla i. När jag bryter ihop så finns det någon som bär. Även när det värsta händer, så är livet fullt av tecken och under. Det finns luft att andas, ett andetag i taget. Det finns människor som bryr sig om. Det finns en röst som manar mig att leva för de levande.

Tron ger oss ingen garanti för att allting ska gå bra. Tvärtom tror vi på en korsfäst Herre. Vi vet att vi alla måste dö och att det inte är smärtfritt att följa Jesus. Men vi tror också på de dödas uppståndelse och ett evigt liv. Genom döden når vi livet. Eller Livet når oss, även i vår död. Tron innebär inte att allting ordnar sig. Men tron handlar om att se tecken och under i vårt liv. Tron handlar om att se hur Guds kärlek vävs samman med vårt livs lösa trådar. Till sist ska allting bli bra. Vi vilar i Guds händer, även när allting rasar.

Herre, kom innan mitt barn dör. Pappan som säger så är en man i kunglig tjänst. Kungen han tjänar är Herodes Antipas, romersk lydkonung över Galileen. Men pappan byter lojalitet. När han kommer till tro blir Jesus hans Herre. Han är fortfarande i kunglig tjänst. Men det är en annan kung han tjänar – kungen över himmel och jord.

Vi får också vara i kunglig tjänst. Tron handlar om att se tecken och under i våra liv. Men det innebär inte att allting kretsar kring oss. Tron har en riktning – mot Jesus, som är Kärleken förkroppsligad i vår värld. Vi får följa hans maning och gå dit han sänder oss. Tron gör inte Gud till vår springpojke. Det är vi som är tjänarna. Vi får gå till dem som behöver oss och ge av det liv som Gud ger oss.

Detta inlägg publicerades i Predikan. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Tecken och under

  1. Solveig Lenestad skriver:

    Tecken och under, din beskrivning av tron känns bra. Tack för en fin högtid i Birgitta kapellet i fredags.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s