Var är du?

Predikan vid TV-gudstjänst i Apelvikshöjds kyrka 5 mars 2017

”Var är du?” De orden kan ofta vara människans rop efter Gud. När livet är svårt och obegripligt, då längtar vi efter mening och tröst. Då längtar vi efter Gud. När cancerbeskedet kommer – var är du, Gud? När människor dödas i krig eller terror – var är du, Gud?

Frågan rymmer i sig en aning om svaret. För vår längtan efter Gud är ett tecken på Guds närvaro, inte Guds frånvaro. Vår längtan efter Gud är ett tecken på att Gud drar oss till sig. Vår fråga efter Gud är ett eko av Guds fråga efter oss. När vi söker efter Gud, då är det i själva verket Gud som söker efter oss.

I berättelsen om Edens lustgård är det Gud som ropar på människan. ”Var är du?”, ropar Gud till Adam. ”Jag blev rädd”, svarar Adam, ”eftersom jag är naken, och så gömde jag mig”. Adam, det är vi. Namnet Adam betyder människa, och Eva betyder levande, så Adam och Eva är du och jag och varenda människa. Berättelsen om Adam och Eva handlar om oss, den handlar om hur det är att vara människa.

Det är väldigt mänskligt att sträcka sig efter det som vi saknar. Om vi får äta frukten av alla träd utom ett enda, då är det förstås den frukten som verkar godast. Mer och bättre vill vi ha, oavsett hur mycket vi redan har. Ormen säger att om vi bara sträcker oss efter lite till, då ska våra ögon öppnas och vi ska bli som gudar. Men det vi ser när vi ätit av frukten är bara att vi är lika nakna som förut.

Ormens röst säger att du duger inte som du är. Du måste konsumera och prestera. Du måste sträcka dig efter mer och bättre, för då ska allt bli bra. Då ska du finna lyckan. Ormen lovar stort, men löftena uppfylls aldrig.

Mer och bättre kan inte släcka vår törst. Bara Gud kan göra det. Vår längtan är egentligen en längtan efter Gud, som är livets och kärlekens källa. Bara Kärleken själv kan släcka vår törst.

Människan har ätit av kunskapens träd på gott och ont. Vi har blivit Homo sapiens, den tänkande och vetande människan. Vår kunskap är verkligen på både gott och ont. Vi har gjort fantastiska framsteg inom teknik och vetenskap, ekonomi och sjukvård, kultur och samhällsbygge. Samtidigt har vi rubbat balansen i naturen och hittat många olika sätt att förinta både människor och djur. Vår kunskap är både en välsignelse och en förbannelse.

”Var är du?”, ropar Gud till Adam. Gud vet nog var jag är. Men vet jag det själv? Vet jag vad som är viktigt och värdefullt, eller sträcker jag mig bara bort efter mer och bättre? Är jag rädd för att andra ska se att jag är naken, så att jag måste gömma mig bakom en förbättrad bild av mig själv? Är jag till och med rädd för Gud, orolig för att Livet självt inte vill mig väl?

Gud vill söka upp oss och vara där vi är, även när vi gömmer oss och går vilse. Därför blir Gud människa. Vi behöver inte bli som gudar, vi behöver inte bli mer och bättre, för Gud blir människa i stället. Gud kommer till oss. Berättelsen om Jesus handlar om hur Gud delar alla våra villkor för att alltid vara nära oss, i både liv och död, i smärta och lidande, i ångest och ensamhet.

I julnatten säger ängeln till herdarna: ”Var inte rädda. Jag bär bud till er om en stor glädje, en glädje för hela folket.” Barnet som föds i Betlehem är Immanuel, som betyder ”Gud med oss”.

Julnattens budskap om fred på jorden kan låta som en idyll. Och så kan livet vara ibland, när änglarnas närvaro är påtaglig. Men en människas liv innehåller också perioder av ökenvandring, det är ofrånkomligt. Därför får Jesus börja sitt vuxna liv i öknen, där han sätts på prov.

Jesus var fyrtio dagar i öknen. Därför firar vi fastan under fyrtio dagar. Under fastan får vi påminnas om Jesu prövningar och lidande, för att vi ska förstå att Jesus är med oss i alla våra prövningar och allt vårt lidande. Under fastan får vi avstå från sådant som är mer och bättre, för att i stället fokusera på det som är allra viktigast.

”Var är du, Gud?”, kan vi ropa i vår nöd. Svaret som Gud viskar är alltid: ”Jag är här. Precis här hos dig. Var inte rädd! Jag är med dig.”

Detta inlägg publicerades i Predikan. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s