Fred mellan religioner ger ett bättre samhälle

I en artikel i Hallands Nyheter 5 maj säger jag att det är en positiv utveckling för samhället att andra religioner än kristendomen växer till. Det är ett längre resonemang som sammanfattas i en mening, så kanske är det svårt att förstå vad jag menar.

Svenska kyrkans medlemstapp är en del av en större samhällsförändring. Vi går från ett homogent samhälle där alla skulle vara medlemmar i Svenska kyrkan, till ett pluralistiskt samhälle där var och en är fri att välja sin tro och hur man vill uttrycka sin livsåskådning. Jag menar att detta i grunden är en god utveckling. Det gamla enhetssamhället var en diktatur som vi inte vill ha tillbaka. Det är en befrielse för kyrkan och kristendomen att inte längre vara ett redskap för att kontrollera medborgarna, eller en ursäkt för att gå i krig mot andra nationer.

Jag vill förstås att så många som möjligt ska vara medlemmar i Svenska kyrkan. Men viktigare än medlemstalet är att människor får växa i tro, hopp och kärlek. I ett pluralistiskt samhälle kan kyrkorna (inte bara Svenska kyrkan!) vara tydligare med att formulera vad kristen tro innebär.

Den kristna tron innebär både en övertygelse om att vi lär känna Gud genom Jesus Kristus, och att Gud är närvarande på hela jorden hos alla människor. Som kristna vill vi alltså både välkomna människor till tron på Jesus och sträva efter att leva i respekt och fred med människor av annan tro. Det är både kristet och medmänskligt att sträva efter ett gott samhälle för alla människor, med fred mellan religioner och folk.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Fred mellan religioner ger ett bättre samhälle

  1. Gert Gelotte skriver:

    Fredrik, jag tänker så här: Det viktiga är inte vad vi tror eller inte tror, hur vi uttrycker vår tro eller otro. Det viktiga är vad vi gör av det vi tror eller inte tror. Om vi åtminstone försöker behandla andra som vi vill bli behandlade själva så är det nog, oavsett hur vi motiverar det vi gör.

    Gert Gelotte

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s