Nationaldagen

Det är en vacker morgon idag, i vår vackra stad, i vårt vackra land. På nationaldagen får vi passa på att vara lite extra glada för allt det som är gott och bra med vårt land. Vi kan vara glada för fred och välstånd, för frihet och demokrati. Vi kan vara glada för jämlikhet och rättvisa, för ren luft och vacker natur.

Visst finns det brister i allt detta. Det finns mycket som vi inte ska vara nöjda med. Kanske är vi missnöjda med olika saker – det är en del av vår demokrati att vi får lov att vara det. Men det finns också anledning att vara glada och tacksamma för det land som vi lever i. Det finns mycket som vi tar för givet, men som är en välsignelse och en förmån om man ser hur det är på många andra håll i vår värld.

Om vi tittar på en karta så ser vi exakt var Sveriges gränser går. Det är nog så vi är vana vid att världen ska se ut, med tydliga gränser mellan nationerna. Men om vi tittar på jorden ur himlens perspektiv, eller ur rymdens perspektiv, då finns det inga gränser utritade. Det är så jorden egentligen ser ut. En blå och grön planet där allting hänger ihop.

Det får vi lära oss mer och mer att det är så vi måste tänka. Vi delar alla samma planet och vi måste ta ett gemensamt ansvar för vår värld. I Sverige får vi hjälpas åt att bygga ett samhälle som är gott för alla människor som lever här. I vår värld får vi hjälpas åt att skapa en bättre framtid för vår livsmiljö och för alla människor och folk.

Vi får bli stilla en stund och be för vårt land, eller tänka på vad vi önskar oss för Sverige.

Gud, tack för vårt underbara land,

för skogar och ängar, hav och sjöar,

för mäktiga fjällvidder och böljande fält,

för myllrande städer och levande landsbygd.

Gör oss medvetna om värdet i nedärvda traditioner

och öppna oss för rikedomen i mångfalden av nya erfarenheter och kulturer.

Gud, välsigna Sveriges land.

Välsigna vårt land med regn och sol,

fred och hälsa,

bröd och gemenskap

och frid i själen. Amen.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s