Den heliga familjen

Predikan vid julnattsmässa i Varbergs kyrka 2017-12-24

Det var inte så här de hade tänkt. De skulle ju gifta sig först. Och bygga ett hus tillsammans med fint kök och plats för många barn.

Men nu var de i Betlehem, långt hemifrån, när det var dags för Maria att föda. Det fanns inga släktingar som kunde hjälpa dem. De hade inget hus och inte ens något rum att hyra, utan Maria fick föda sitt barn bland djuren, bland halm och gödsel. Och barnet hon födde var inte Josefs barn. Men han tog emot det som sitt eget. För han älskade Maria, och därmed också hennes barn.

Trots strapatserna, och trots att det inte alls blev som de hade tänkt sig, så känner vi den här familjen som den heliga familjen. Det är Josef och Maria och deras nyfödda barn som vi har i våra julkrubbor när vi firar jul, tillsammans med får och åsnor, herdar och vise män. Det är Jesusbarnet som änglarna sjunger om i natten, när de sjunger om fred på jorden och en stor glädje för alla människor.

När vi firar jul får vi vara med i den heliga familjen. Det finns plats för oss också i julkrubban, bland herdar och vise män. Vi får vara med och fira Jesusbarnets födelse och Guds närvaro mitt ibland oss. Barnet i krubban är världens centrum, för just där möts himmel och jord, Gud och människa.

Om världens centrum kan finnas i ett stall i Betlehem, bland fattiga och utsatta människor, då kan det finnas i våra liv också. Livet blir inte alltid som vi tänkt oss, och ibland drabbas vi av svårigheter som vi inte vet hur vi ska klara. Men mitt i allt finns Gud med oss, lika nära som hos Josef och Maria. Vi hör också till den heliga familjen, som är Guds familj. Och änglarna sjunger för oss i natten om fred på jorden och en stor glädje för alla människor.

Detta inlägg publicerades i Predikan. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s