Till Olivia på dopdagen

Predikan vid Olivias dop i Varbergs kyrka 3 juni 2018

Olivia, nu ska du snart döpas här i Varbergs kyrka. Du har inte valt själv att du ska döpas, utan dina föräldrar har burit dig hit. Så är det med mycket av det som är viktigt i livet, att vi hör till ett sammanhang innan vi själva kan välja vart vi vill höra. Vi får mycket som gåva innan vi själva har något att ge. Detta handlar dopet om – att du får livet som gåva, av nåd, och att du hör till ett sammanhang som bär dig.

Du döps när du är 80 dagar gammal, som traditionen är i Etiopien. Det har du gemensamt med din storasyster, din mamma och din mormor, som har döpts i den etiopiska ortodoxa kyrkan. Du hör ihop med dem. Du har en svensk dopklänning som dina kusiner använt tidigare. Den säger att du hör ihop med din pappas släkt och din farmor och farfar, som har döpts i Svenska kyrkan. Det är två släkter som möts i dig, Olivia, två traditioner. Du hör ihop med dem båda och bärs av dem båda.

Du ska döpas i den här dopfunten. Den är gjord av ek och tillverkad av Sven Snidare år 1619, sägs det. Kyrkan i Varberg har brunnit två gånger sedan dess, så två gånger har man räddat dopfunten undan lågorna. Dopfuntens kärna är av sten och ännu äldre, troligen från 1300-talet. Kanske har den stått i Getakärrs kyrka, som var den första kyrkan här i Varberg. Många tusen barn har döpts i den här dopfunten, och säkert en hel del vuxna också. Det sammanhanget fogas du in i när du döps. Så länge Varberg har funnits har föräldrar burit sina barn till dopet i den här dopfunten.

Men dopets sammanhang är ännu större än så. Du kommer att döpas i Faderns och Sonens och den heliga Andens namn. Det är miljarder människor som döpts på det sättet, under två tusen år. När du döps blir du en del av den världsvida kyrkans gemenskap. Du blir en kristen, och bärs av ett sammanhang som är mycket, mycket större än vi som är här idag. Vart du än kommer i världen så finns det kristna där som är döpta precis som du. Du har bröder och systrar i alla länder på jorden.

Du döps i Faderns namn, i Skaparens namn. Därför är sammanhanget ännu större än den världsvida kyrkan. Du hör ihop med Skaparen, och därmed hör du ihop med hela skapelsen. Du hör ihop med alla människor, med alla växter och djur, och med hela universum. Vattnet som du döps i är en del av kretsloppet på jorden. Vattenmolekylerna har funnits i sjöar och hav, i koltrastar och dinosaurier, innan de samlas här i dopfunten för att hällas på ditt huvud. Allt liv på jorden har sitt ursprung i vattnet. Precis som du, Olivia, som börjat ditt liv i fostervattnet i din mammas mage.

Du döps i Sonens namn, Jesus Kristus från Nasaret i Galileen. Korfönstren här i kyrkan berättar om Jesus. Från födelsen och dopet, till korsfästelsen och graven, till uppståndelsen och himmelsfärden. När du döps blir du en del av den här berättelsen. Du kommer att ha många goda dagar i livet, mycket glädje och mycket välsignelse. Men du kommer också att drabbas av motgångar och lidande. Berättelsen om Jesus säger att lidandet är en del av livet. Alla människor måste lida och dö. Men lidandet och döden har inte sista ordet. Lidande följs av upprättelse. Död följs av uppståndelse. När du döps fogas du in i berättelsen om Jesus. Och Jesus lovar att vara med dig alla dagar till tidens slut.

Du döps också i den heliga Andens namn. Anden är Guds energi som finns i hela universum. Anden är själva livskraften, som ger dig andning och hjärtslag och glädje och inspiration. ”Det som har fötts av ande är ande”, säger Jesus. Olivia, du är född av både vatten och ande. Du är kropp och själ och ande. Du hör ihop med Gud och med hela universum. Varje dag får du födas på nytt. Varje dag får du ta emot livet på nytt som en gåva. Du hör till en gemenskap som bär dig.

Efter hand kommer du också att få bära andra. Det kommer dagar när du är den som är stark och får bära din syster och din mamma och din pappa. Kanske kommer det en dag när du bär dina barn till dopet. Men hela tiden är du buren av Gud, Fadern och Sonen och Anden, som är med dig alla dagar till tidens slut.

Detta inlägg publicerades i Predikan. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s