Svenska värderingar

Tacksägelsebön på Varbergs torg, nationaldagen 6 juni 2018

Det är en vacker flagga vi har hissat, den blåa och gula. Jag tror den betyder något för oss alla, men vi kan ha många olika associationer till vad den svenska flaggan står för. Den kan stå för tradition och samhörighet. Den kan stå för högtidsdagar och födelsedagar då vi hissar flaggan.  Den kan stå för jordgubbar och semester. Den kan stå för landslaget i fotboll eller ishockey. Den kan stå för vår svenska kultur, som vi blir mest medvetna om när vi är utomlands. Och den kan stå för det nya landet, som tog emot oss när vi var på flykt.

Ibland talar vi om svenska värderingar. Jag tror att om vi gick laget runt och berättade om vad vi menar med svenska värderingar, så skulle vi ge lite olika svar. En del svar skulle låta som socialdemokratiska värderingar eller borgerliga värderingar. Det skulle vara värderingar om nationalism eller om internationell solidaritet. Det skulle vara kristna värderingar eller sekulära värderingar. Det skulle vara värderingar som handlar om västerländsk demokrati och humanism, om mänskliga rättigheter, om jämlikhet och tradition, och om ansvaret för framtiden och miljön.

Om vi ska hitta en gemensam nämnare i allt detta så blir det kanske den gyllene regeln: ”Allt vad ni vill att människorna skall göra för er, det skall ni också göra för dem.” Den principen kan de allra flesta skriva under på. Den gyllene regeln är kärnan i att ha värderingar och moral. Jag citerar den gyllene regeln från Bibeln, men den finns formulerad på liknande sätt i alla kulturer och religioner. Den gyllene regeln är både allmänmänsklig och svensk.

Vad är det vi firar när vi firar nationaldagen? Jag tror det kan vara lite olika saker vi firar, och så får det lov att vara. Vi får rymmas på samma torg och under samma flagga, med våra allmänmänskliga likheter, och med våra olikheter i värderingar och traditioner. På nationaldagen kan vi förenas av tacksamheten över det som är gott och bra i vårt land, och vår önskan att fortsätta leva i fred och välstånd.

Vi får bli stilla en stund och tänka på vad vi är tacksamma för och vad vi önskar oss för Sverige.

Gud, tack för vårt underbara land,

för skogar och ängar, hav och sjöar,

för mäktiga fjällvidder och böljande fält,

för myllrande städer och levande landsbygd.

Gör oss medvetna om värdet i nedärvda traditioner

och öppna oss för rikedomen i mångfalden av nya erfarenheter och kulturer.

Gud, välsigna Sveriges land.

Välsigna vårt land med regn och sol,

fred och hälsa,

bröd och gemenskap

och frid i själen. Amen.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s