Guds tempel

Tal vid återöppnande av Apelvikshöjds kyrka 19 augusti 2018

Ljuvlig är din boning, Herre Sebaot.
Jag förtärdes av längtan till Herrens förgårdar.
Nu jublar min själ och min kropp mot den levande Guden.

Vi är många som har längtat efter att få mötas här igen i Apelvikshöjds kyrka. Nu får vi fira att bygget är färdigt. Kyrkan är renoverad och utbyggd så att fler ska få plats. Vi har ventilation och uppvärmning som fungerar. Vi har väggar och tak som ska tåla regn. Vi har rustat upp kyrkbänkar och andra inventarier så vi ska kunna slita på dem i många år. Nu är allting nytt och fräscht och fint. Det får vi fira.

Guds tempel är en väldigt viktig plats, för det är där vi möter Gud. Det är i templet som vi möter vårt ursprung och vårt mål och meningen med vårt liv. Det är därför vi längtar till den heliga platsen – för att vi längtar efter Gud. För att vi längtar efter helhet och mening.

Guds tempel är inte en byggnad i första hand. Guds heliga tempel är du. Din kropp och din själ är platsen där Gud bor. Du är ett heligt rum, och den som sitter bredvid dig är också ett heligt rum. Tillsammans är vi levande stenar i ett andligt husbygge. Vi är ett heligt tempel som hålls ihop av hörnstenen, Jesus Kristus.

Det är vi människor som är Guds tempel. Men skalet är också viktigt. Vi behöver en plats där vi kan mötas till gudstjänst och bön. Vi behöver ett tak över huvudet där vi kan höra Guds ord och dela sakramenten.

Och det gör ju inget att det är ett vackert skal vi har här i Apelvikshöjds kyrka. Har ni lagt märke till att det finns detaljer av guld lite här och var – kyrktuppen, altartavlan, psalmtavlorna, kyrkbänkarna… Guldet är den himmelska färgen, den himmelska glansen. Så glimtarna av guld påminner oss om glimtarna av himmel mitt ibland oss.

Bland det finaste av det som är nytt här i kyrkan, är brödet och fiskarna på glasväggen vid ingången till kyrkan. Förlagan är en mosaik från 400-talet, som finns i en kyrka vid Gennesarets sjö. Brödet och fiskarna påminner oss om brödundret, när Jesus mättade fem tusen man ute i öknen med två fiskar och fem bröd. Jesus är Livets bröd, och här är platsen dit vi får komma med vår hunger.

Vi har byggt ut kyrkan för att fler ska få plats. Men här får gärna fortsätta att vara trångt. Det viktigaste är att här finns hjärterum. Här finns rum för ett hjärta som söker Gud. Här finns rum för Gud som söker oss.

Ljuvlig är din boning, Herre Sebaot.
Jag förtärdes av längtan till Herrens förgårdar.
Nu jublar min själ och min kropp mot den levande Guden.

Detta inlägg publicerades i Predikan. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s