Vem är min nästa?

Vem är min nästa? Vem är min medmänniska som jag ska bry mig om och ta ansvar för?

Det är en judisk laglärd som frågar, och Jesus svarar med att berätta om den barmhärtige samariern. ”Tänk dig att en judisk man, du själv eller någon som du, blir överfallen av rövare och lämnas vid vägkanten. En präst får syn på honom, men går förbi. En levit gör likadant. Men en samarier, en av dem som du föraktar och ser ner på, stannar och hjälper honom. Vem är då den slagne mannens nästa? Gå du och gör som han!”

Poängen är inte bara att den laglärde ska vidga sina cirklar och betrakta samarier som sina medmänniskor. Då hade berättelsen lika gärna kunnat handla om en barmhärtig jude som hjälper en misshandlad samarier. Men Jesus vänder på rollerna. Den laglärde, som vill vara expert på kärleksbudet och Guds vilja, ska lära sig lagens rätta tillämpning av en samarier. Hans uppgift är inte att vara expert på Guds kärlek, utan att se Guds kärlek hos andra och lära av det.

Vem är min nästa? Det är inte en teoretisk fråga med ett rätt svar. Det är en praktisk fråga som välkomnar mig att se Guds kärlek hos den jag möter, även där jag minst väntar mig det.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s