Helgonen

Predikan i Varbergs kyrka 3 november 2018

Idag firar vi helgonen, de människor som är nära Gud och som gör världen lite bättre. Men vilka är helgonen? Är det bara några stycken utvalda? Eller finns det många helgon? Kan vi höra till helgonen?

Ja, det kan vi. För helgonen är många. I Uppenbarelseboken berättas det om en stor skara som ingen kunde räkna, av alla folk och stammar och länder och språk. De är klädda i vitt, som är himlens färg. Ljusets och glädjens färg. De är samlade runt Gud och har blicken riktad mot Gud, inte mot sig själva. De kommer ur det stora lidandet, står det, och Gud skall torka alla tårar från deras ögon.

Den stora skaran i vita kläder, det är helgonens gemenskap. I den gemenskapen får vi vara med. Vi hör till helgonen, allihop. Inte för att vi har meriterat oss på något särskilt sätt. Inte för att vi är bättre än andra. Utan för att vi är människor som Gud älskar. Vi är människor som lever av Guds nåd.

När vi döptes blev vi medborgare i himlen. Vi hade på oss vita kläder som tecken på att vi hör till helgonens gemenskap, den stora skaran klädda i vitt. Vi blev tecknade med korsets tecken som är välsignelsens och uppståndelsens tecken. Vi hör ihop med den Korsfäste, som är med oss i allt vårt lidande och som torkar alla tårar från våra ögon. Vi fick ett dopljus för att vi genom dopet hör ihop med Kristus som är Världens ljus. Med vårt lilla ljus får vi vara med och lysa upp världen för andra.

I trosbekännelsen kallar vi kyrkan för ”de heligas samfund” – de heligas gemenskap. Vi som är samlade här i kyrkan idag, vi är en del av de heligas gemenskap. Vi hör ihop med hela den stora skaran av helgon som sprider Guds ljus i världen.

Det är vår kallelse att vara helgon. Det är meningen och målet med våra liv. Det kan låta pretentiöst och alldeles för stort. Men det handlar om det väldigt lilla och jordnära. Det handlar inte om att ta sig i kragen och bli en bättre människa. Det kanske kan behövas ibland det också, men det är inte så man blir ett helgon.

Att vara ett helgon handlar inte om prestationer. Snarare handlar det om att se det heliga och att ta emot Guds nåd. Det är så vi blir heliga. Ett helgon ser det heliga, och därför blir det heliga synligt genom dem. Det är genom att ta emot Guds nåd som vi kan ge Guds nåd till andra. Helgonens ljus är inte deras eget, utan det är himlens ljus som lyser genom dem.

Jesus undervisar sina lärjungar om vad det innebär att följa honom, hur de ska växa i sin kallelse att vara helgon och världens ljus. Då börjar han med saligprisningarna som vi har läst i dagens evangelium. Saligprisningarna handlar inte om att de som gör allting rätt är saliga. Utan saliga är de som lider nöd, för Gud är med dem. Saliga är de som kämpar och längtar och lider.

Saligprisningarna handlar inte om lärjungarna själva i första hand, utan om alla de människor de har omkring sig. Vägen till att bli ett helgon börjar med att se på andra. Att se den som lider nöd och se att den människan är älskad av Gud och välsignad av Gud. Det är i vår svaghet och nöd som vi kan ta emot Gud. Det är där vi får börja.

Saliga de som är fattiga i anden, dem tillhör himmelriket. Saliga är de som inte vet om de vågar tro. Saliga är de som tvivlar och de som inte tycker att de passar in bland de fromma, dem tillhör himmelriket. Saliga är de som inte vet allting ännu och därför kan ta emot nya intryck. Saliga är de som har svårt att tro på framtiden. Himlen är med er.

Saliga de som sörjer, de skall bli tröstade. Saliga är de som följt sina kära till graven. Saliga är de som har gråtit tills de inte har några tårar kvar. Saliga är de som fått missfall och fortfarande sörjer det barn som inte blev. Saliga är de som tänder ljus för sina kära. Himlen är med er.

Saliga de ödmjuka, de skall ärva landet. Saliga är de som ingen lägger märke till. Saliga är de som sitter själva i skolmatsalen. Saliga är de arbetslösa och de långtidssjukskrivna. Saliga är de som väntar på att någon ska höra av sig. Himlen är med er.

Saliga de som hungrar och törstar efter rättfärdigheten, de skall bli mättade. Saliga är de som längtar efter upprättelse. Saliga är de papperslösa och de som väntar på uppehållstillstånd. Saliga är de som sitter på gatan och ber om hjälp. Saliga är de som skyndar förbi för att de inte orkar se andras nöd. Saliga är de som är nära att ge upp. Himlen är med er.

Saliga de barmhärtiga, de skall möta barmhärtighet. Saliga är de som säger emot när någon blir förtalad. Saliga är lärarna och undersköterskorna och socialarbetarna. Saliga är de som bryter mot reglerna för att människor behöver det. Saliga är de som inte kan sova för att de tänker på dem som lider. Himlen är med er.

Saliga är vi när vi misslyckas och när vi inte orkar längre, för då faller vi i Guds famn. Saliga är vi, för oss tillhör himmelriket.

Detta inlägg publicerades i Predikan. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Helgonen

  1. Lars Rydbeck skriver:

    Tack, Fredrik!
    Du kan kanske jämföra med mina reflektioner kring Hesekiel 37:1-14 på FB.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s