Kärlekens och sanningens rike

Predikan i Varbergs kyrka 2 december 2018.

Idag tänder vi det första adventsljuset. När vintermörkret djupnar, då behöver vi ljuset desto mer. Det finns mycket mörker i vår värld, och det finns mörker i våra liv. Vi kan inte fly undan mörkret. Vi får tända ljus i stället. Vi får ta emot ljuset som kommer till oss på första advent.

Vi är nog många som har firat första advent många gånger förr. Då vet vi ungefär vad vi har att vänta oss. Vi känner igen psalmerna och sångerna. Vi känner igen berättelsen om Jesus som rider in i Jerusalem på en åsna, och vi vet ungefär vad prästen ska säga i predikan. Igenkännandet är en trygghet. Första advent ger oss ljus i mörkret för att vi känner igen oss och vet att vi hör ihop med de generationer som gått före oss. Samtidigt är första advent alltid ett nytt nådens år. Ljuset lyser på nytt i vårt mörker. Just där vi är nu lyser ljuset in i våra hjärtan.

Jesus är kungen som kommer på en åsna. Har du ridit på en åsna någon gång? Det är inte så glamoröst. Åsnor är långsamma och sävliga och gör inte alltid som man vill. Den som rider på en åsna kan inte ha så bråttom, och får inte vara alltför mån om sin värdighet. Kungen som kommer till oss på en åsna är en kung som är enkel och nära och som möter oss i ögonhöjd. Han är en kung som ser oss, en kung som vi kan följa.

På första advent får vi ta emot Jesus som vår kung. Vi får ta emot Världens ljus och låta honom lysa upp vårt mörker. Jesus är en annorlunda kung. Det är därför vi fortfarande firar honom, två tusen år senare. Han kommer utan vapen och utan makt och rikedomar. Men han kommer med kärlek och sanning, och därför är han vår kung också idag.

Några dagar efter att folket ropat hosianna, blir Jesus gripen och dömd till döden. När han står inför sin domare Pontius Pilatus, säger Jesus att hans rike inte hör till denna världen. Om mitt rike hörde till denna världen hade mina följeslagare kämpat för att jag inte skulle bli utlämnad. Men nu är mitt rike av annat slag. Det är alltså våldet som är skillnaden. Jesus har lärjungar men ingen armé.

De vanliga rikena, de bygger på makt och våld. Men det rike som Jesus kommer med, det bygger på kärlek och sanning. Då finns det ingen plats för våld och hat. De riken som bygger på makt och våld, de går under efter ett tag. Men kärlekens och sanningens rike, det är evigt. Därför firar vi fortfarande Jesus som vår kung, långt efter att Pilatus och romarriket blivit till stoft och aska. Kärleken och sanningen kan slås till marken gång på gång. Men den kan inte besegras, den uppstår alltid på nytt.

Budskapet på första advent är: Ta mot honom som din kung! Ta emot kärlekens och sanningens rike! Ta emot Världens ljus och låt det lysa för dig!

Vi behöver Världens ljus, för det finns många mörka moln över vår framtid på jorden. Ett av dem är det som vi kallar för klimatkrisen. Den här hösten har vi hört mycket om vad som kan hända om vi inte snabbt ställer om våra samhällen och gör dem mer hållbara. Det handlar om det väldigt storskaliga, om världsekonomi och energisystem. Och det handlar om det väldigt lilla, om vårt vardagliga sätt att leva, om vad vi äter och hur vi reser.

Det är svårt att förhålla sig till ett hot som är så stort. Det ligger nära till hands att vi antingen slår det ifrån oss och tänker på annat, eller att vi blir uppgivna och handlingsförlamade. Hur kan vi hitta den gyllene medelvägen, så att vi kan leva både med öppna ögon för klimatkrisen och med glädje och framtidstro?

Jag tror att kungen som kommer på en åsna har något att säga oss även i detta. Om vi litar på kärlekens och sanningens makt, då kan vi leva med hopp och glädje även i klimatkrisens tid. Vi kan inte förlita oss på de mäktiga, inte på Trump eller Putin, inte på FN eller EU. Men kungen på en åsna leder oss med korta och enkla steg som vi kan följa. När vi går med Världens ljus, då är varje litet steg ett viktigt och meningsfullt steg, för det är ett steg i rätt riktning.

Advent är en tid för fest och glädje. Samtidigt är advent av tradition en fastetid, då man lever enkelt och avstår från det som är onödigt. Fest och fasta kan låta motsägelsefullt. Men jag tror det går att kombinera. Och jag tror att vi behöver kombinera det, idag mer än någonsin. Om vi lär oss att fira advent på rätt sätt, som både fasta och fest, då kan vi leva med hopp och glädje i klimatkrisens tid.

På första advent får vi ta emot Världens ljus. Han är med oss i allt vårt mörker. Vi får ta emot honom i vårt hjärta och lyssna till hans röst. Kärlekens och sanningens rike finns mitt ibland oss. Ljuset lyser för oss, och mörkret har inte fått makt över det.

Välsignad är han som kommer i Herrens namn, och välsignad är du som tar emot honom!

 

Detta inlägg publicerades i Predikan. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s